פרשת "שלח" היא הפרשה השלישית בספר במדבר, ועוסקת בכמה נושאים חשובים: שליחת המרגלים, התגובות של בני ישראל, וענייני הקורבנות והמצוות. פרשה זו מהווה נקודת מפנה קריטית בסיפור המסע של בני ישראל במדבר.
תוכן הפרשה
- שליחת המרגלים: פרשת "שלח" מתחילה בציווי של ה' למשה לשלוח אנשים לחקור את ארץ כנען, ולתאר את הארץ ואת הערים שבה ואת עמי הארץ. משה שולח שנים עשר מרגלים, אחד מכל שבט, לתור את הארץ ולבדוק את כיבושן. המרגלים חוזרים עם דוח מסmixed – האדמה פוריה ומבורכת, אך העם בארץ חזק מאוד והערים מבוצרות.
- דיווח המרגלים ותגובה: רוב המרגלים (עשרה מתוך שנים עשר) מדווחים שעם הארץ חזק מדי ושיש בו ענקים. הם משווים את בני ישראל לחגבים מול הענקים, מה שמוביל לפאניקה ולהתמרמרות בקרב העם. העם מתחיל להתלונן ולבקש לשוב מצרימה. מיהושע בן נון וקלב בן יפונה, שהיו בין המרגלים, מנסים להרגיע את העם ולבטא את הבטחון בכיבוש הארץ, אך ללא הצלחה.
- עונש המרגלים והתגובה של העם: כתגובה למורדים והכפירה ביכולות של ה', ה' מגיב במידת הענשה: דור המדבר לא ייכנס לארץ ישראל, אלא ימות במדבר. רק יהושע וקלב ייכנסו לארץ ישראל. ה' גוזר שמהעונש יטבע דור חדש שיכנס לארץ. כתוצאה מכך, בני ישראל מקבלים עונש של 40 שנות נדודים במדבר.
- המצוות של פרשת שלח: פרשת שלח כוללת גם את המצוות הקשורות לקורבנות – קורבן עולות ושלמים, אשר יועלו במידה ויביאו קרבנות על פי האדמה. הנושא השני הוא תוספת עשרון על הקורבנות אשר יביאו מהיבול.
- הפסקת הזרע ע"י בן אדם שיאכל קורבן טמא: הפרשה מתייחסת גם לעונש של מוות ליחיד שמקיים מעשה מקודש בקורבנות בצורה לא מתאימה, ודין מחלל שבת וכו'.
סיכום פרשת שלח לפי חב"ד
בחסידות חב"ד, פרשת "שלח" מדברת על המתח בין התמונה החיובית והשלילית שמציירים המרגלים על הארץ. התמקדות בחסידות היא על הדרך בה כל אחד מאיתנו יכול להתגבר על החששות ולראות את הטוב שבמציאות, כפי שעשו יהושע וקלב. פרשה זו מדגימה את היכולת של האדם לבחור לראות את הדברים מנקודת מבט חיובית ולפעול לפי הכוונה האלוקית, גם כשנראה שהמציאות קשה מאוד.
דבר תורה על פרשת שלח
פרשת "שלח" מלמדת אותנו על ההתמודדות עם פחדים וקשיים. המרגלים נתקלים במציאות קשה ומפחידה, אך ההבנה הנכונה היא שעלינו להתבונן על המציאות מתוך אמונה וביטחון בה'. יהושע וקלב, שהצליחו לראות את הצדדים החיוביים והקדושים בארץ ישראל, משמשים דוגמה כיצד להתמודד עם הפחדים ולפעול לפי רצון ה'. יש לזכור שבני ישראל, למרות כל הקשיים והפחדים, היו צריכים ללמוד את הדרך להתמודד עם חוסר הביטחון ולממש את הכוונה האלוקית ללא פחד.
מצוות בפרשת שלח
- קורבן עולות ושלמים: מצווה להביא קורבנות כאשר עולים לארץ ישראל, וכתוספת יש להביא עשרון מהיבול.
- ציצית: מצווה על בני ישראל להטיל ציצית על בגדיהם, כאות לזכירת כל המצוות.
הפטרה של פרשת שלח
ההפטרה של פרשת "שלח" נלקחת מספר יהושע, פרק ב', פסוקים 1-24. ההפטרה עוסקת בשליחי יהושע החודרים לארץ ומתחברים עם רחב הזונה, אשר מסתירה את שליחי ישראל ומספקת להם מידע על הארץ. ההפטרה מסמלת את קבלת הארץ ונכונות העם לשוב לארץ ישראל.
פירוש ההפטרה
ההפטרה מדגישה את אמונת רחב, גבורת הרוח והרצון להתגבר על הפחדים והאתגרים שצפויים באי הכניסה לארץ ישראל. היא מסמלת את הנכונות של חלק מהעם לקדם את מטרות ה' ולהיות חלק מהתכנית האלוקית, למרות הקשיים.
שאלות ותשובות
- שאלה: מה היו הסיבות העיקריות לדו"ח השלילי של המרגלים, וכיצד ניתן ללמוד מכך על התמודדות עם פחדים וקשיים?
תשובה: המרגלים דיווחו על קושי להתמודד עם הערים המבוצרות והעמים החזקים בארץ, והשוו את בני ישראל לחגבים. החשש מהאויבים ומקושי הכיבוש השפיע עליהם לפסול את האפשרות להתיישב בארץ. התמודדות עם פחדים כרוכה באמונה ובביטחון בכוחות שלנו וביכולות שניתנות לנו על ידי ה'. יהושע וקלב מראים כיצד ניתן לראות את הצדדים החיוביים ולהתמודד עם קשיים באמונה מלאה.
- שאלה: כיצד משפיע עונש דור המדבר על תהליך הכניסה לארץ ישראל, ומה המסר שניתן ללמוד מכך?
תשובה: עונש דור המדבר הוא שהדור הנוכחי ימות במדבר ולא ייכנס לארץ ישראל, והדור הבא ייכנס לארץ. המסר הוא שעל מנת להגיע למטרה הקדושה ולהגשים את התכניות האלוקיות, יש לעמוד בדרישות ובציפיות שה' מציב לנו. זהו תהליך שמלמד על החשיבות של אמונה וביטחון בעשייה ובמטרות הקדושות.