פרשת "ואתחנן" היא הפרשה השנייה בספר דברים, בה משה רבנו מתאר את התחינות שלו להיכנס לארץ ישראל, ומספר לעם ישראל את עיקרי התורה שהוא קיבל. בפרשה זו נמצא גם החומש של עשרת הדיברות, כמו גם התזכורת לצו השמירה על מצוות ה'.
תוכן הפרשה
- תחינת משה להיכנס לארץ ישראל: משה מתחנן לה' שיתיר לו להיכנס לארץ ישראל, אך ה' משיב לו שלא יוכל להיכנס ויורה לו להסתפק בתפקידו להדריך את העם.
- עשרת הדיברות: משה חוזר על עשרת הדיברות שניתנו בהר סיני, ומפרט את החובה לציית להם. הדיברות כוללים את האיסור לעבוד עבודה זרה, את החובה לשמור את יום השבת, את האיסור להריגת חף מפשע, ואת החובה לכבד את ההורים.
- חובה לשמור על המצוות: משה מדגיש את החובה לשמור על מצוות ה' ואת הצורך להנחיל אותן לדורות הבאים. הוא מסביר את החשיבות של שמירה על המצוות כחלק מהחיים היומיומיים והחברתיים של עם ישראל.
- אהבת ה' וקיום המצוות: משה מדגיש את אהבת ה' כתנאי לקיום המצוות ומורה כיצד להרהר בתורה ולדבר עליה בכל עת. הוא מציין את הצורך להזכיר את מצוות ה' בבית ובחוץ, ולחנך את הדורות הבאים.
- הבטחת הברכה: משה מדבר על ההבטחה של ה' לברך את עם ישראל אם יעמדו במצוותיו ויבחרו בדרך הישר. הוא מזהיר את העם מפני החטאים שעלולים להוביל לחרון אף של ה' ולעונש.
סיכום פרשת ואתחנן לפי חב"ד
בחסידות חב"ד, פרשת "ואתחנן" נחשבת לפרשה בעלת משמעות מיוחדת בהקשר לחובת ההשתעשעות בתורה והמצוות. חב"ד רואה בפרשה את עקרון התשוקה הפנימית לחיים בתורה ובמצוות, ואת המחויבות הכנה לקיום מצוות ה' מתוך אהבה ובחירה חופשית. הפרשה מעודדת את האדם להתמקד בלב הטהור וההשתעשעות האמיתית, ולא רק בקיום הפיזי של המצוות.
דבר תורה על פרשת ואתחנן
פרשת "ואתחנן" נוגעת בתשוקה הפנימית להיכנס לארץ ישראל ולתממש את הייעוד הרוחני של העם. משה רבנו, למרות שהוא נענה בשלילה, מלמד אותנו את עקרון ההשתעשעות באהבת ה' ובקיום מצוותיו. דבר תורה מהפרשה מלמד אותנו שעל האדם לעבוד את ה' מתוך רצון פנימי, מתוך תחושה עמוקה של שליחות ותשוקה למילוי רצון ה'. התשוקה להיכנס לארץ וליישם את מצוות ה' היא הדחף החיוני לכל אדם לשמור על הקשר העמוק עם ה' ולקיים את מצוותיו בכנות ובאהבה.
מצוות בפרשת ואתחנן
- שמירת עשרת הדיברות: מצווה לשמור ולקיים את עשרת הדיברות שניתנים בהר סיני.
- אהבת ה' וקיום מצוותיו: מצווה לזכור את מצוות ה' וללמד את הדורות הבאים כיצד לקיימן.
- הרהור ושיחה בתורה: מצווה לעסוק בתורה בכל עת ולחנך את הילדים על פי מצוות ה'.
הפטרה של פרשת ואתחנן
ההפטרה של פרשת "ואתחנן" נלקחת מספר ישעיהו, פרק מ' פסוק 1-26. הפטרת "ואתחנן" עוסקת בנחמה ובתחזיות על גאולה עתידית. ישעיהו נוזף בעמים ומבשר את השיבה והגאולה של עם ישראל, ומשיב להם את התחושה של תקווה ושיקום.
פירוש ההפטרה
ההפטרה מציעה נבואה של תקווה וגאולה לעם ישראל. היא מדברת על ניחומים וגאולה עתידית אחרי תקופות של סבל וגלות. ישעיהו מציע חזון של נחלות והתחדשות של עם ישראל בארץ ישראל, ומקשר את הנחמה ליכולת העם לשוב לתורה ולקיום מצוות ה'.
שאלות ותשובות
- שאלה: מדוע משה רבנו לא הורשה להיכנס לארץ ישראל, ומה ניתן ללמוד מזה על קיום מצוות ה'?
תשובה: משה לא הורשה להיכנס לארץ ישראל כעונש על חטא שלו במי מריבה. הדבר מלמד אותנו שהקיום האמיתי של מצוות ה' כולל גם את ההבנה של ההשלכות ואת חשיבות הציות להוראות ה'. זה גם מדגיש את היכולת שלנו להבין את מטרות התורה ולקיים אותן בצורה מלאה ומתוך הכוונה פנימית.
- שאלה: כיצד נוגע דבר התורה מפרשת "ואתחנן" בחשיבות התשוקה והאהבה בקיום מצוות?
תשובה: דבר התורה מפרשת "ואתחנן" מלמד אותנו שהקיום האמיתי של מצוות ה' צריך לבוא מתוך תשוקה פנימית ואהבה. משה מלמד אותנו שהמניע הפנימי והכנה לקיום מצוות ה' הוא מה שחשוב, ולא רק קיום פיזי של הוראות התורה. התשוקה הפנימית לקיום מצוות והאהבה לה' הם אלו שמביאות לברכה אמיתית ולהצלחה רוחנית.
מקורות
- ספר דברים, פרק ג', פרק ד'
- ישעיהו, פרק מ'
- פרשנויות תורניות, כגון ספרי חב"ד על פרשת "ואתחנן"