פרשת "בלק" היא הפרשה ה-7 בספר במדבר. בפרשה זו מתוארת הסיפור המרתק של בלק מלך מואב ושל בלעם בן בעור, הנביא שהתבקש לקלל את בני ישראל, אך בסופו של דבר ברך אותם. פרשה זו עוסקת בניסיונות של אומות השכנות להצר את צעדיהם של בני ישראל בדרך לארץ ישראל, ומתארת את התמודדותם עם כוחות חיצוניים ותחבולותיהם.
תוכן הפרשה
- בלק בן ציפור: בלק, מלך מואב, חושש מהכוח המתרקם של בני ישראל ומבקש לנקוט בפעולה כדי להרחיק את הברכה האלוקית מהעם. הוא שולח שליחים לבלעם בן בעור, נביא גדול שידוע ביכולת הקללה שלו, כדי שיקלל את בני ישראל וימנע מהם להיכנס לארץ ישראל.
- בלעם ותחבולותיו: בלעם מסכים לבקשה של בלק ומתחיל במסע אל מואב. במהלך הדרך, אלוהים שולח מלאך להרתיע אותו מהמשימה, והסיפור הידוע של שיחת האתון מתרחש – האתון מדברת ומתריעה לבלעם על המסוכן שבדרך. בסופו של דבר, בלעם נואש מהמשימה ומבין שמה שאלוהים רצה הוא לברך את בני ישראל ולא לקלל אותם.
- ברכות בלעם: בלעם מתנגד לציפיות של בלק ומברך את בני ישראל בפסוקים מפורסמים, כולל הברכה "מה טובו אוהליך יעקב" ו"עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב". ברכות אלה משקפות את כבוד ה' לבני ישראל ואת האהבה שאותם משדר ה' כלפיהם, אף כשיש ניסיונות חיצוניים להפריע להם.
- הנפילה: בלק נעלב מהברכות של בלעם ומבין שהניסיונות שלו נכשלו. התוצאה הסופית היא שבלעם חוזר לביתו ובלק לא מצליח להרתיע את בני ישראל מהשגת מטרותיהם.
סיכום פרשת בלק לפי חב"ד
בחסידות חב"ד, פרשת "בלק" נבחנת מההיבט הרוחני של כוחות הטומאה שניסו להכות את הקדושה, אך בסופו של דבר נתפסים כבלתי יעילים לעומת ה' ובני ישראל. בלק ובלעם מייצגים את הכוחות החיצוניים והשליליים, אשר עושים מאמצים לשנות את הכיוון הטוב שאלוהים קובע לעם ישראל. חב"ד רואה בפרשה זו את הדוגמה לכך שגם כאשר קיימת התנגדות חיצונית גדולה, כאשר ה' חפץ בטוב, לא ניתן למנוע את הברכה וההצלחה הנובעת מהאמונה והקדושה של עם ישראל.
דבר תורה על פרשת בלק
פרשת "בלק" מלמדת אותנו על עמידה איתנה באמונה גם כאשר יש ניסיונות חיצוניים לעכב ולהרתיע. בלק ובלעם ניסו למנוע את הצלחת עם ישראל, אך ברכותיו של בלעם העידו על היכולת של האמונה והקדושה לחדור ולהשפיע, גם כאשר יש כוחות חיצוניים המנסים לחסום את הדרך. העשייה והכוונה המכוונת בעשייה חיובית משקפת את הכוח הנפלא של התפילה והאמונה, שמצליחה להביא ברכה גם בעידן של התנגדות וניסיון חיצוני.
מצוות בפרשת בלק
פרשת "בלק" לא מכילה מצוות ספציפיות במובן ההלכתי, אלא עוסקת יותר באירועים ובמעשים המתרחשים בזמן ההיסטורי של בני ישראל.
הפטרה של פרשת בלק
ההפטרה של פרשת "בלק" נלקחת מספר מיכה, פרק ששי. ההפטרה עוסקת בחשיבות הצדק, המשפט והאמונה באל. הנבואה פונה לעם ישראל ומביאה את המסר על חיוניות ההקפדה על מצוות ה' וההתחייבות לעשייה טובה וצודקת.
פירוש ההפטרה
ההפטרה מתמקדת במילים של נבואת מיכה, המדגישות את החשיבות של צדק ושיפוט נכון, ואת התפקיד המרכזי של העם להחזיק במידות טובות ולחיות לפי המצוות והערכים הנדרשים. מיכה קורא לעם ישראל להבין את המשמעות של אמונה אמיתית בקיום מצוות הצדק והיושר, ולהיות נאמנים לערכים המוסריים שאלוהים דורש מהם.
שאלות ותשובות
- שאלה: מהו המסר המרכזי של פרשת "בלק" בנוגע לכוחות חיצוניים שמנסים למנוע הצלחה?
תשובה: המסר המרכזי של פרשת "בלק" הוא שלמרות כוחות חיצוניים המנסים להפריע או למנוע הצלחה, האמונה והברכה האלוקית יש להם את הכוח לחדור ולהצליח גם כאשר יש התנגדות חיצונית. ברכותיו של בלעם, שנאמרו בניגוד למטרותיו, מצביעות על כך שהקדושה והטוב שנקבעים על ידי ה' לא ניתן להפסיק.
- שאלה: כיצד מתפרשת ברכת בלעם על בני ישראל בהקשר למצבם הרוחני?
תשובה: ברכת בלעם על בני ישראל מתפרשת כהערכה גבוהה על המצב הרוחני שלהם. ברכות אלו מביעות את אהבת ה' לעם ישראל ואת הצלחתם גם בפני האתגרים והכוחות השליליים סביבם. ברכת "מה טובו אוהליך יעקב" משקפת את המיוחדות של בני ישראל, ואת כך שהם נבחרו והם חשובים בעיני ה', מעבר לכל ניסיונות חיצוניים להפריע להם.
מקורות
- ספר במדבר, פרק כ"ב, כ"ג, כ"ד
- ספר מיכה, פרק ששי
- פרשנויות תורניות על פרשת "בלק"