פרשת בא – בפרשה זו מתוארים אירועים מרכזיים בשחרור בני ישראל ממצרים, כולל התראה אחרונה למכת בכורות והיציאה הממשית ממצרים. הפרשה עוסקת גם בהכנות לחג הפסח ובמצוות הקשורות אליו.
תוכן הפרשה בא
- הכנה למכה ה-10 (שמות פרק י"ב):
- הזהרה למכה ה-10: ה' מודיע למשה ולפרעה על המכה האחרונה שתפגע במצרים – מכת בכורות. זוהי מכה שתהיה גורלית ותשבור את רוח מצרים ותשחרר את בני ישראל מעבדות.
- הכנה לפסח: בני ישראל מצווים להקריב כבש או עז בחודש הראשון, ניסן, ולהשאיר את דמו על המזוזות והמשקופים, כך שהמלאך המשחית לא יפגע בהם.
- מכת בכורות (שמות פרק י"ג):
- ההוצאה ממצרים: משה מקבל מה' הוראות נוספות על יציאת בני ישראל ממצרים, כולל מצוות שהן חלק מהותי מהיציאה וההגדרה החדשה של עם ישראל.
- פסח: ה' מצווה על בני ישראל לקיים את חג הפסח לדורות, ולטהר את החמץ מהבית, כהכנה לאירוע ההיסטורי.
- ההוצאה ממצרים (שמות פרק י"ד):
- המעבר לים סוף: ה' מורה למשה להוביל את בני ישראל דרך המדבר לכיוון ים סוף. זוהי תקופת המתנה שהובילה לקריעת ים סוף.
- מכת בכורות: מכת בכורות מתבצעת בליל היציאה. פרעה קורא למשה ומבקש מהם לצאת ממצרים מיד. בני ישראל יוצאים עם רכוש מצרי כמתואר.
- הכנה לחג הפסח (שמות פרק י"ד):
- קיום מצוות פסח: בני ישראל מתחילים לקיים את מצוות חג הפסח, הכוללות את אכילת המצה, הסרת החמץ, והזכרת יציאת מצרים.
סיכום פרשת בא לפי חב"ד
בקרב חסידות חב"ד, פרשת בא עוסקת בהשפעה הרוחנית של ההתעוררות החיובית והתחזקות הקשר עם ה'. ה' מדריך את בני ישראל להכין את עצמם לקראת יציאה מחיי העבדות לחיי חירות, ובו בזמן שואף להטמיע בתודעתם את רעיון החירות והתחייבות לקיום מצוות ה'.
פרשת בא מדברת על הצורך לעזוב את העבר ולהתקדם לקראת עתיד חדש. הכנת בני ישראל לקראת יציאת מצרים והכנתם לחג הפסח היא סמל לצורך להתכונן למעבר מהותי בחיים, בין אם זה ברוחניות ובין אם בחיי היום-יום. בפרשת בא ישנו דגש על חידוש הקשר עם ה' והתמקדות במצוות שמבטאות את השחרור הרוחני והגשמי.
דבר תורה על פרשת בא
פרשת בא מביאה לידי ביטוי את הרעיון של חירות אמיתית. יציאת בני ישראל ממצרים היא לא רק חירות פיזית, אלא גם חירות רוחנית. כאשר בני ישראל נכנסים למצב של חירות, הם מקבלים את ההזדמנות לבנות חיים חדשים של אמונה ומסירות.
הקרבת הכבש לפסח והסרת החמץ מהבית משקפים את הצורך להפסיק את ההרגלים הישנים וליצור חיים חדשים. גם אם הפרעונים המצריים ניסו למנוע את יציאתם, בני ישראל חוו את כוחו של ה' שהוביל אותם דרך הים ותוך כדי הוצאתם לחירות מלאה. מהדברים עולה מסר עקרוני: כדי להגיע לחירות אמיתית יש צורך בשינוי פנימי אמיתי, ויכולת להיפרד מהעבר על מנת לבנות עתיד חדש.
מצוות בפרשת בא
- מצוות הקרבת הפסח:
- מקור: "דַּבֵּר אֶל-כָּל-עֲדַת-יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר, בַּעַרְבַּת הַחֹדֶשׁ יִקְחוּ לָהֶם אִישׁ-שֵׂא לְבֵית-אָב" (שמות פרק י"ב, פסוק 3).
- פרטי המצווה: בני ישראל מצווים להקריב כבש או עז בתאריך הנקבע, ולסמן את דם הקורבן על המשקופים והמשקופים של הבתים כדי שהמלאך המשחית לא יפגע בהם.
- מצוות אכילת מצה:
- מקור: "שִׁבְעַת יָמִים מַצֹּת תֹּאכֵּם" (שמות פרק י"ב, פסוק 15).
- פרטי המצווה: מצווה לאכול מצות במשך שבעה ימים, החל מליל הסדר ועד לסיום חג הפסח, לזכר היציאה ממצרים במהירות ובלא זמן לבצק להתפח.
- מצוות הסרת חמץ:
- מקור: "שָׁלַח-תוֹרָה לְמִשְׁפָּט" (שמות פרק י"ב, פסוק 19).
- פרטי המצווה: יש להסיר את כל החמץ מבתים ולדאוג שלא יימצא בהם, כדי לשמור על הטהרה לחג הפסח.
הפטרה של פרשת בא
ההפטרה לפרשת בא היא מתוך ספר יחזקאל פרק ל"ו, פסוקים 16-38. ההפטרה מתארת את הבטחת ה' לעם ישראל לשוב לארץ ישראל, את תיקון המעוותים ואת הברית החדשה שתהיה עם ה' לאחר התשובה. ההפטרה מחזקת את התקווה לעתיד טוב יותר ואת הקשר הבלתי ניתק של העם עם ה'.
פירוש ההפטרה בא
הפירוש על ההפטרה מדגיש את חשיבות התשובה ואת הבטחת ה' לחדש את הברית עם בני ישראל, למרות חטאיהם בעבר. ההפטרה מבטאת את רעיון ההתחדשות ואת ההתחייבות להחזרת העם לארץ ישראל, מה שמעיד על אהבת ה' המוחלטת והנחישות לממש את הבטחותיו.
בא שאלות ותשובות
- שאלה: מהו המסר המרכזי של מצוות פסח בפרשת בא?תשובה: המסר המרכזי של מצוות פסח הוא הצורך להיפרד מהעבר ולבנות עתיד חדש. הקרבת הפסח, אכילת המצה והסרת החמץ מהבית הם סמלים לתהליך של שינוי פנימי ויציאה מהשעבוד לחירות, תוך שמירה על קשר עם ה' וקיום מצוותיו.
- שאלה: כיצד ההפטרה מפרשת בא מתחברת לנושא הפרשה?תשובה: ההפטרה מחזקת את נושא התחדשות והבטחת ה' לעם ישראל גם לאחר החטאים והקלקלות. היא מבטאת את הבטחת ה' לשוב ולהקים את עם ישראל בארץ ישראל, ולהיות עימם גם בעתות קשות. כך ההפטרה מחברת לנושא של יציאה מחיי השעבוד וההתחייבות לחיים חדשים תחת ברית חדשה עם ה'.